Hoe weet je of Taal- en Regiostudies iets voor jou is?

De meeste van onze studenten zullen kunnen beamen dat het heel erg belangrijk is om voldoende motivatie te hebben voor je richting. Vraag je daarom af of je toch minstens een interesse hebt in (naargelang de richting) islamproblematiek, de Japanse eilanden of de opkomst van grootmacht China. Wees ook niet al te ongerust als je niet sinds je vijf jaar bezig bent geweest met thuis Sinoloogje te spelen; de diepe interesse kan nog komen, maar er moet wel al een kern zijn.

Natuurlijk beschik je best ook over wat taalgevoel en een goed geheugen, want je zal veel vreemde dingen moeten memoriseren. Ook heb je best een redelijk niveau van Engels, Frans en Duits. Vergeet niet: als Belgen leven we immers in een meertalig land en worden we in het buitenland ook geroemd om onze uitgebreide talenkennis.

Als student Taal- en Regiostudies sta je voor veel werk. Omdat de talen die we bestuderen zo vreemd zijn voor onze Indo-Europese hersenen, zal je er veel tijd en moeite moeten insteken. Een voorbeeld: een eerstejaars sinoloog of japanoloog zal zo’n 15 uur per week taal bestuderen. Een goede discipline is dus nodig om vrijwel dagelijks bezig te zijn met je studie. Wees realistisch: voor de moderne talen (Arabisch, Chinees, Japans) sta je immers zo’n 18 jaar achter op native speakers en drie (+ één of twee) jaar studeren zullen die achterstand niet goed maken, maar je komt er al wel erg ver mee. De ervaring leert ons dat sinologen het eerst een basisniveau bereiken, gevolgd door de arabisten en dan japanologen.

Maar de Taal- en Regiostudies zijn ook enorm verrijkend

Ontdek jezelf, begin bij de wereld.

Dat is de slogan van de KU Leuven en lijkt wel het best van toepassing te zijn op onze richtingen. Door te leren over vreemde culturen, begin je jezelf ook vragen te stellen over je eigen cultuur en achtergrond.

We raden aan om ook buitenlandervaring op te doen, want pas dan merk je of je een taal echt onder de knie hebt. Vaak ondergaan onze studenten een zekere cultuurshock, maar wie er op een positieve manier mee omgaat, zal er veel uit leren. Net zoals motivatie, speelt de attitude dus een grote rol. Je kan verschillende studiebeurzen aanvragen (aanrader), en bij een master in de sinologie is een jaar in het buitenland ondertussen zelfs verplicht geworden.

Je vraagt je misschien af wat je kan doen met een diploma Taal- en Regiostudies. Wel, net zoals de meeste andere opleidingen aan de Faculteit Letteren studeer je niet voor een bepaald beroep (denk: dokter, boekhouder…), maar voor een algemeen diploma dat je blik verruimt, je wetenschappelijke technieken aanleert en als belangrijkste je met een vreemde taal en cultuur laat kennismaken. De meeste alumni vinden binnen het jaar werk. Voor meer informatie, zie onze links-pagina.

Heb je nog vragen of twijfel je of je Taal- en Regiostudies wil studeren in Leuven, aarzel dan niet en stuur een mailtje of contacteer ons via Facebook. Dan brengen wij jou in contact met een enthousiaste sinoloog, japanoloog of arabist die met plezier al je vragen beantwoordt.